Klanten waarderen onze service op 4,8 / 5
Bel ons: 010 - 767 00 97

Langlaufvakanties

Over oneindig lange witte vlaktes en door bosrijke landschappen gaan de loipes langs de mooiste plekken in de Alpen. Als Noorse sport wordt het zeker niet alleen in Scandinavië fanatiek beoefend! Met ontelbare combinaties en sneeuwzekere routes met weinig of juist uitdagende hoogteverschillen, beschikken de Alpen over veel bekende, maar ook minder bekende langlaufgebieden met een veelheid aan loipes voor zowel beginners als ervaren langlaufers.

Interesse? Neem voor de mogelijkheden contact met ons op per mail op info@alpenreizen.nl of bel ons op 010 - 767 00 97.

Een greep uit de mogelijkheden
Selecteer op land:
 

Meer informatie

Afstanden

De afstand van loipes ligt gemiddeld tussen de 2 en 5 kilometer. Voor de fanatieke langlaufers is dit niet heel veel, maar als recreatieve langlaufer kan je hier al snel een uur zoet mee zijn. Dit hangt natuurlijk ook af van hoe zwaar de route is. De langere loipes zijn al snel langer dan 10 kilometer. De langste in Oostenrijk, de Tauernloip in Flachau, is zelfs 63 kilometer lang! Door de geringe afstanden tussen verschillende routes, kan je in veel gebieden oneindig veel combinaties maken en je rit zo lang en uitdagend maken als je zelf wil.

Stijlen

In het langlaufen worden twee stijlen onderscheiden: de klassieke en de vrije stijl. Voor de klassieke stijl bestaat de loipe uit 2 parallelle sporen van ongeveer 5 cm diep en 5 cm breed. Met je langlaufski's door de sporen, beweeg je jezelf voort door een loopbeweging, waarbij je je afzet met je ski's en je stokken.
De vrije stijl wordt ook wel de skate stijl genoemd. Deze benaming heeft de stijl te danken aan de schaatsbeweging, die je maakt om jezelf voort te bewegen. Voor deze stijl is de loipe een platgedrukte, effen strook van ongeveer 4 meter breed.

Soorten loipes

In lijn met de twee langlaufstijlen, kent een langlaufgebied zowel klassieke als skateloipes. Veelal zijn beide soorten loipes geprepareerd en liggen ze naast elkaar op een route: de keuze is aan jou welke stijl je hanteert tijdens je langlauftocht.

Een aantal gebieden heeft ook zgn. nachtloipes en hoogteloipes. Nachtloipes zijn doorgaans de gewone klassieke of skateloipes, maar die ook in de avond begaanbaar zijn. Vaak zijn deze routes verlicht en vlakbij een stadje of dorp te vinden. In de meeste gevallen zijn de nachtloipes niet langer dan 5 km.
Ook hoogteloipes zijn normale klassieke en skateloipes met een extraatje. De loipes zijn te vinden op een hoogplateau, waar je tijdens het langlaufen (extra) kan genieten van de winterse zon, de zuivere berglucht en niet in de laatste plaats: een prachtig uitzicht!.Deze loipes kunnen vaak alleen bereikt worden met een skilift.